Mano Gargždai



Išmokime įsileisti šventę į savo širdis!

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Gargždų kultūros centro nuotr. Gargždų kultūros centro nuotr.

Vasario 16-oji – ypatinga diena, tad jai paminėti Gargžduose buvo dovanojamas iš Vilniaus atvykusių, tarptautinių festivalių dalyvių, auksinio scenos kryžiaus laureatų, teatro laboratorijos „Atviras ratas” spektaklis „Lietaus žemė“ ir pilietinė akcija – „Lietuva – Lietaus žemė“. Šventės organizatorių tikslas – prisijungti prie prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyvos ir kviesti gargždiškius bei jų svečius netradiciškai paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Planuojant šventinius renginius, buvo ieškota būdų, kaip nauja originalia forma atkreipti visų piliečių dėmesį į tautiškumą bei pakviesti švęsti visai šaliai svarbią šventę. Vasario 16-osios šventiniai renginiai truko dvi dienas.

Pirmoji dalis – spektaklis „Lietaus žemė“ buvo pasirinktas neatsitiktinai, kadangi 2014-ieji metai paskelbti Teatrų metais. 2012 m. festivalyje „Lietuvos teatrų pavasaris’12“ spektaklis  „Lietaus žemė“ žiūrovų išrinktas geriausiu spektakliu mažojoje scenoje ir tais pačiais metais nominuotas „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimui už geriausią nacionalinę dramaturgiją. Jame kalbama apie valstybingumą, kovą už laisvę, žmonių pasiaukojimą vardan savo tautos. Jis išsiskiria savo prasmingumu, emocionalumu, įtaigumu. Tokie teatro profesionalai Gargždų miestą aplanko nedažnai, tad spektaklis buvo puiki dovana šio miesto gyventojams.

Štai kokius atsiliepimus „Atviro rato“ internetinėje svetainėje apie Vasario 16-osios proga skirtą spektaklį rašė garbūs Gargždų miesto piliečiai:

„Ką tik grįžau iš Jūsų spektaklio „Lietaus žemė” Gargžduose. Esu be galo sujaudinta: išgyvenau savo vaikystės ir jaunystės metus. Kiekvienas personažas man vėl buvo tarytum tėvai, dėdės, tetos, kaimynai, mokyklos draugai, šiaip bendraamžiai. Man likimas lėmė, kad daugelyje spektaklio epizodų ir pati esu dalyvavusi, todėl riedėjo ašaros. Beje, ne tik man vienai…Ačiū jauniesiems aktoriams, ačiū režisieriui. Kuo geriausios Jums kūrybinės sėkmės. Būtų labai gerai, kad šiame Jūsų spektaklyje dalyvautų šiandieninis mūsų jaunimas, nes jam mūsų kartos pasakojami išgyvenimai dažnai, deja, lieka neišgirsti. O Jūsų spektaklio įtaigumas yra neabejotinas. Aldona Vareikienė, žurnalistė“;

„Lietaus žemė” – puikus spektaklis, kuriame atspindėta sudėtinga mūsų šalies istorija-be pagražinimų ir nutylėjimų. Nuoširdžiai džiaugiuosi jaunosios kartos aktorių meistriškumu bei paties spektaklio atlikimo novatoriškumu. Linkiu teatro kolektyvui kuo geriausios sėkmės! Кlaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas”.

Antroji Vasario 16-osios šventės dalis, akcija „Lietuva – Lietaus žemė“, buvo patikėta klaipėdiečiams – pantomimos teatrui „A”, kurio vadovas, aktorius ir režisierius, „Padėkos kaukės” laureatas Aleksas Mažonas su savo suburta trupe keliauja po Europą, yra daugybės tarptautinių festivalių dalyvis. Akcijos tikslas – pasveikinti kiekvieną sutiktą, mažą ar seną, kiekvieną, iš kurių ir susideda mūsų Lietuva. Valstybės gimtadienio proga, mimai, pasipuošę vėliavos spalvų skėčiais ir lietpalčiais, dovanojo gėles, perrištas trispalve, dalino šypsenas, gerą nuotaiką, kūrė jaukią ir draugišką atmosferą, iš praeivių sulaukdami daug šiltų padėkų, šypsenų, nuostabos, palaikymo. Juk nepažįstamam žmogui galima paspausti ranką, apkabinti jį, pasijausti šeima, Lietuvos dalimi. Pasijusti vieningais ir laimingais žmonėmis, nebijančiais rytojaus ir naujovių.

Organizatorių tikslas – dirbti profesionaliai ir nuoširdžiai, sukurti tokį renginį, iš kurio žmonės išeitų laimingesni, geresni, galbūt susimąstę, kad tai paliestų kiekvieno širdį. 

 

Gargždų kultūros centro nuotraukos:

1 komentaras

  • Teko ir man apsilankyti spektaklyje "Lietaus žemė". Nepaprastai didelė patirtis susipažinti su A.Giniočio vadovaujamų jaunųjų aktorių kūryba. Puikus spektaklis, labai tikęs šiai progai. Šaunu, kad buvo galimybė spektaklį pamatyti nemokamai. Nustebino ne tik pats vaidinimas, bet ir netradicinis požiūris į temos pateikimą. Žiūrovai sėdėjo scenoje, kur ir vyko visas veiksmas. Kas galėjo pagalvoti, kad vilniečiai atvažiuos į Gargždus. Ačiū pakvietusiems! Tikiuosi, Gargždų scenoje pamatyti ir daugiau jau pripažintų spektaklių.

    Apie akciją, tai, manau, net neverta rašyti. Ją reikia pamatyti! Per visą savo gyvenimą Gargžduose, nesu nieko panašaus matęs. Didelis dėkui už gražią iniciatyvą ir šiltą požiūrį į svarbią šventę. Tikiuosi, kad Gargždai tapo pavyzdžiu ir kitiems miestams ir miesteliams, kaip išradingai galima paminėti svarbias datas.

    Pranešti Leonardas Antradienis, 2014 vasario 18 16:41 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 178 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,